КУЛТУРА » България

Българска култура » Традиции, Обичаи, Фестивали, Културни събития, Приложни занаяти
Sat Hi: 
Low: 
23°
12°
София
Temperature22°C
Sun Hi: 
Low: 
25°
14°
Изключително лесен избор на велосипед и аксесоари. Моторът беше доставен навреме и човекът ни показа всичко, което трябваше да знаем. Моторът отговаря перфектно на описанието. Пътуването ни премина безпроблемно и също беше супер лесно да върнем мотора. Федерицо2021-13-09

Българска култура » Традиции, Обичаи, Фестивали, Културни събития, Приложни занаяти

За своята тринадесетвековна история земята на Орфей и Спартак - България - люлката на славянската култура е дала на света хора с велики постижения, мистериозни тракийски съкровища и погребални могили, великолепни стенописи и много блестящи примери за древни приложни изкуства.

Българските празници и обичаи датират от древни времена, когато хората се опитвали да умилостивят природните стихии и треперели пред тяхната власт. Пълен с красота, веселие, мистични гласове, огнени танци и пъстри носии - българският фолклор трябва да бъде видян и почувстван!

Нестинарство

Нестинарството е най-древният тайнствен ритуал - боси танцьори, танцуващи върху горящи въглени. Този религиозен и мистичен ритуал за изгонване на болестите, за здраве и плодородие трябва да се види, за да бъде повярван.

Фестивал на розата в Казанлък

Фестивал на розата - КазанлъкФестивалът на розите е прекрасен фестивал, който се празнува в Розовата долина в близост до град Казанлък (в подножието на Стара планина) през първия уикенд на юни всяка година. Фестивалът е феерия от красота в уникалната Розова долина. В навечерието на събитието се провежда конкурс за красота Кралица на Розата в няколко кръга. Художници, актьори, циркови изпълнители, писатели и певци се отправят към Казанлък в началото на юни. От българската маслодайна роза се добива 70 процента от световното производство на розово масло, използвани от всяка парфюмна компания като основен компонент на нейните продукти. Историята разказва, че в тракийските провинции на Римската империя, траките са отглеждали 12 разновидности на рози, а една от тях е била известна като "Тракийска роза".

През 1270, по време на кръстоносните походи, граф дьо Грюйе донася маслодайната роза от Сирия в Казанлъшката долина, където условията се оказват отлични. Експертите твърдят, че българските рози и розовото масло дължат своите уникални свойства на местния климат и щедрата почвата. Температурите през февруари, когато рози напъпват, са идеални. Цветовете се берат през май и юни, когато високата влажност на въздуха е много важна. Друг благоприятстващ фактор е канелено-горската почва в района и накрая, но не на последно място, високият добив се дължи на забележителните умения на българските производители на розово масло.

Кукери фестивал в Перник

Сурва фестивал в ПерникКарнавалът Кукери бележи началото на пролетта. Провежда се в района на Дупница и Перник и е прекрасен фестивал на ярко оцветените маски и костюми. Всеки участник си прави собствена многоцветна маска, покрита с мъниста, панделки и вълнени пискюли. Силното люлеене на главния кукер символизира натежалия от зърно пшеничен клас, а звънците, завързани около кръста са за прогонване на злите духове и болестите.

Българските гласове

Българските гласове са признати за мистерия. Експертите все още се опитват да обяснят невероятния диапазон на българския глас и разнообразието на народни песни. Отдадена е заслужена почит на уникалността на българския глас със записа на популярната родопска песен "Излел е Делю хайдутин", изпята от талантливата певица Валя Балканска и включването ù в изпратеното в космоса послание на американския космически кораб Вояджър през 1977 година. Светът открива тази уникалност отново и отново на най-големите фолклорни и песенни конкурси в Италия, Франция, Англия и Ирландия, от които българските музикални и танцови ансамбли неизменно се връщат с първи награди.

Рожен пее

Рожен пее - фолклорен фестивалФолклорните фестивали "Пирин пее" и "Рожен пее" са най-известните български фолклорни фестивали. Само през миналата година около 150 000 посетители от България и чужбина бяха свидетели на шоуто на 4 000 изпълнители на всеки фестивал. Освен че присъстваха на двата фестивала, посетителите им имаха възможността да се запознаят с интересния свят на българските фолклорни традиции.

Приложни изкуства

Постепенно от тясната рамка на работата в дома и семейството се появяват приложните занаяти, за да се превърнат в изкуство, което ражда изкуство: българската бродерия с нейните сложни геометрични фигури, български черги и килими с ярките си цветове, изящно изрисуваната българска керамика, фино орнаментираната българска дърворезба и великолепните български класически бижута. Самоводската чаршия във Велико Търново, постоянната Национална изложба на народното творчество в Орешак до Троян и архитектурно-етнографския комплекс Етъра край Габрово са примери за самобитни музеи, които възраждат красотата на българските занаяти. Можете да изберете своя собствен отличителен спомен от България сред богатия избор тук - малка резбована дървена бъклица, набор троянска керамика, пухкава родопска черга, комплект оригинални сребърни бижута, фино бродирана копринена блуза или пъстър килим.