ПЪТЕВОДИТЕЛ » България

Пътеводител на България » Информация, валута, език, автомобили под наем, транспорт, храни, напитки, традиции
Mon Hi: 
Low: 
17°
14°
София
Temperature20°C
Tue Hi: 
Low: 
18°
13°
С брат ми резервирахме 2 велосипеда BMW за пътуване в Португалия. Екипът на Motoroads отговори на всичките ми въпроси, преди да тръгнем от вкъщи. На летището се срещнахме с асистент (благодарение на Марио), взехме велосипедите и започнахме пътуването. Моторите са били в най-добри условия. Връщането на велосипедите беше просто и лесно. Ще се радваме на следващото ни пътуване с Motoroads. Рудолф2024-17-03

Пътеводител на България » Информация, валута, език, автомобили под наем, транспорт, храни, напитки, традиции

Местно време

Българското местно време е GMT +2 часа

Език

Официалният език в България е български. Българският език принадлежи към групата на славянските езици и е много близък до руски, македонски и сърбо-хърватски език. По-голямата част от хората говорят руски, елементарен английски, немски и френски език.

Бележка:

Българите клатят глави от ляво на дясно, за да изразят "Да". Все пак, това означава "Не" в останалата част на света.

Електричество

Всички електрически уреди работят на ~ 220V.

Обмяна на валута

Много местни и международни банки и обменни бюра функционират в столицата и страната. Работно време на банките е 9 ч. - 18 ч., от понеделник до петък. Някои банки работят и в събота. Валутните бюра са отворени до 18:00, а някои работят по 24 часа на ден. Обмяна на валута е на разположение също на летището при пристигане или заминаване, както и в големите хотели.

Валутни курсове

Обменни курсове на Българската Централна Банка за 1 Лев

Валута

Българската централна банка обявява курсовете си за една парична единица, т. е. за един BGN (лева). Официалната парична единица се нарича лев (множествено число лева). Купюрите на банкнотите включват 1, 2, 5, 10, 20, и 50 лв., както и монети - 1, 2, 5, 10, 20, 50, наречени стотинки (стотинка за единствено число). Монета от 1 лев също е на разположение.

Транспорт

Общественият транспорт в големите градове включва трамваи, тролейбуси и автобуси. Като междуградски транспорт може да се ползва самолет, влак или автобус. Селищни и междуселищни автобусни линии покриват 90% от населените места в България. Билети могат да бъдат закупени от пътнически и туристически агенции или на самата автобусна спирка. Такси можете да наемете на летище София и във всеки по-голям град в България.
Такси: Такси можете да наемете на Летище София и във всеки по-голям град в България.

Коли под наем

Можете да наемете автомобил от една от международните фирми за отдаване на коли като AVIS, Hertz, Budget, Eurocar и т.н. Ние предлагаме коли под наем с отстъпка на всички големи летища в България - Летище София, Летище Бургас, Летище Варна, Летище Пловдив.

Митници

Ограничения в митническата декларация има за внос и износ на валута, храна, алкохол и стоки. Има специален митнически режим за антични предмети, исторически и културни богатства, медицински и наркотични вещества, оръжия и амуниции.

Митнически офиси

  • Централен офис (02) 931 1512
  • Летище София (02) 717 051
  • Пловдив (032) 220 130
  • Бургас (056) 4 23 01
  • Варна (052) 225 532
  • Русе (082) 449 998
  • София (02) 315 152

Религия

90 % от българите са православни християни и празнуват традиционните християнски празници - Коледа, Великден и именните празници на българите, кръстени на архангели, светци и мъченици. Около 8 % са мюсюлмани и малцина са цигани. Като цяло българите са особено услужливи и гостоприемни.

Храна & Напитки

Българската храна е близка до традиционната европейска кухня. Традиционното българско меню включва хляб, кисело и прясно мляко, сирене, домати, чушки, картофи, лук, боб, плодове, ракия и червено или бяло вино.

Хранителни специалитети

  Шопска салата приготвя се от нарязани на кубчета домати, пресни краставици, зелени чушки, гарнирани със сирене и овкусени със зехтин и магданоз
  Млечна салата приготвя се от нарязани на кубчета домати, пресни краставици, зелени чушки, гарнирани със сирене и овкусени със зехтин и магданоз
  Tarator вид студена супа от кисело мляко, пресни краставици, подправена с орехи, чесън и копър
  Сирене по Шопски печено в керамичен съд бяло саламурено сирене, нарязани на кубчета домати и лук, запечени с яйце
  Кебапче приготвено на скара мляно месо във форма на ролка, овкусено с традиционни подправки и фини билки
  Кюфте приготвено на скара мляно месо във форма на ролка, овкусено с традиционни подправки и фини билки
  Шиш кебап набодени на шиш месо, лук и червени чушки, печени на скара
 
  Баница набодени на шиш месо, лук и червени чушки, печени на скара
 
  Крем карамел набодени на шиш месо, лук и червени чушки, печени на скара

Ресторанти

Напитки Алкохол може да се купи от всеки местен магазин или павилион на улицата. Някои работят 24 часа в денонощието.

Телефоне, Интернет, пощенски услуги

Местни и международни телефонни услуги можете да ползвате чрез автоматичните улични телефонни апарати, работещи с жетони и карти. Жетони за селищни разговори (0.20 лв.) и карти са на разположение за закупуване във всеки пощенски клон. Можете също така да проведете телефонните си разговори от почти всяка пощенска станция на територията на страната. Пощенските услуги не се различават особено от тези в Европа или Северна Америка. Безплатен WiFi интернет се предлага на всички големи бензиностанции, заведения, ресторанти и обществени места в цялата страна.

Паспорт & Виза

Туристите от повечето страни не се нуждаят от виза – необходим е само валиден паспорт. Тези, за които се изисква виза, имат отговорността да подадат заявление за виза, за да си набавят такава. За да проверите списъка на страните, които нямат визов режим с България натиснете тук.

Кредитни карти

В България се приемат Visa, MasterCard, American Express, Diners Club, Access, Airplus. Те могат да се използват за плащане на всички стандартни услуги в хотели, ресторанти, нощни клубове, магазини, коли под наем, туристически агенции и т.н.

Настаняване

България разполага с много добре развита мрежа за настаняване, варираща от луксозни петзвездни до непретенциозни двузвездни хотели, отговарящи на всички съвременни изисквания. Резервации могат да бъдат направени чрез туристически агенции или местни офиси за настаняване.

Забавление

Туристите могат да се насладят на голямо разнообразие от вкусна храна почти навсякъде - от малките селища до големите курорти. В допълнение, многобройните нощни клубове и заведения по възхитителен начин допринасят престоя Ви в България да бъде възможно най-приятен. .

Важни телефонни номера

 Спешна помощ 112
 Пожарна160
 Полиция166
 Пътна помощ 146