ИКОНОМИКА » България

Икономика на България » Основни отрасли, Производство, Внос, Износ
Tue Hi: 
Low: 
11°
София
Temperature13°C
Wed Hi: 
Low: 
13°
Добро обслужване, лесно за резервиране и получих точно това, за което направих резервация. Лиза2021-05-10

Икономика на България » Основни отрасли, Производство, Внос, Износ

Икономиката на България е свободна пазарна икономика. От икономическа гледна точка България може да се окачестви като развита индустриално-аграрна страна и привлекателно място за активен туризъм и спорт заради невероятните си природни ресурси.

Основните индустрии, които са от голямо значение за страната са хранително-вкусовата, винената и тютюневата, както и растениевъдството и животновъдството. България произвежда и изнася най-вкусните и чисти от нитрати селскостопански продукти - зеленчуци, плодове, тютюн, млечни продукти, както и известните по цял свят вина.Национален Дворец на Културата в София

България с уникалния си климат и природни ресурси е родина на бактерията Бацилус Булгарикус и на най-доброто кисело мляко в света, което се смята за основен фактор за дълголетието на българите.

Страната е известен производител и износител на вина в повече от 70 страни по света. На територията на България има 12 винарни, които произвеждат голямо разнообразие от отлични вина. Ето някои от сортовете, които са по-малко познати:

ГЪМЗА Това е червено вино с вкус, подобен на бургундското. Шеговито се препоръчва като заместител на кръвта при кръвоприливане, независимо от кръвната група.
МАВРУД Има вкус на бордо и е направено от грозде, отделено от стъблата, тъй като те абсорбират част от веществата при ферментация.
МЕЛНИК То е като малага. Това вино се пие само с най-близки приятели. По тези земи се смята, че всеки, който иска да има момче, трябва да пие много вино. Сортът се произвежда в Мелник, най-малкият град в Европа (300 жители) и има уникален тъмно червен цвят и тежък, плътен вкус.

България е прословута със сорта лек Ориенталски тютюн, както и с маслодайната си роза.

Камбани от Националната Асамблея Знаме на МираСпоред Конституцията на Република България, приета от Великото народно събрание на 13 юли 1991 г., България е парламентарна демократична република, в която суверенната власт принадлежи на хората, които я упражняват чрез техните представители, които се избират чрез пряко и тайно гласуване. Всеки български гражданин на възраст над 18 има право да избира или да бъде избиран.

Народното събрание се избира за срок от четири години и е върховен орган на държавната власт. Народното събрание постановява, изменя и отменя законите, назначава и освобождава правителството и директорите на Българската народна банка, съставя държавния бюджет, приема решенията за провеждане на референдуми, представлява, преобразува и закрива министерства.