ЧЕРНО МОРЕ » България

Черно море » Слънчев бряг, Несебър, Златни пясъци, Созопол, Свети Влас, Синеморец, Поморие, Равда, Слънчев ден, Св. Константин и Елена, Балчик.
Thu Hi: 
Low: 

София
Temperature10°C
Fri Hi: 
Low: 

С брат ми резервирахме 2 велосипеда BMW за пътуване в Португалия. Екипът на Motoroads отговори на всичките ми въпроси, преди да тръгнем от вкъщи. На летището се срещнахме с асистент (благодарение на Марио), взехме велосипедите и започнахме пътуването. Моторите са били в най-добри условия. Връщането на велосипедите беше просто и лесно. Ще се радваме на следващото ни пътуване с Motoroads. Рудолф2024-17-03

Черно море » Слънчев бряг, Несебър, Златни пясъци, Созопол, Свети Влас, Синеморец, Поморие, Равда, Слънчев ден, Св. Константин и Елена, Балчик.

Черно мореБългарското черноморие е обитавано векове наред - най-ранните сведения датират от 5 век пр. Хр. Днес то е магнит за стотици хиляди български и чуждестранни туристи всяка година. Благодарение на благоприятния климат от края на май до края на септември със средни температури на морската вода от 25° С, плажовете с фин златист пясък и модерните курорти, не е изненада, че с всяка изминала година туристическият поток расте. Крайбрежието на Черно море е един от най-добрите СПА райони в страната, където комбинацията от морски климат, минерални бани, горещи извори и лечебна кал добавя нови възможности за почивка и наслада. Обширните туристически комплекси като Слънчев бряг и Златни пясъци, новите курорти като Албена, ваканционни селища като Елените и Дюни могат да се сравняват с курортите на Средиземно море.

Албена

В красив залив на северното крайбрежие на Черно море, на 35 км северно от град Варна се намира курортът Албена. Плацът тук е с дължина 5 км и широчина 150 м и е разположен в живописен залив, заобиколен от прекрасни зелени гори. Климатът в Албена благоприятства всички видове спорт на открито. Тук има над 100 заведения за обществено хранене, задоволяващи всеки вкус и джоб. Това са ресторанти, вариращи от най-висок клас до такива за бързо хранене, малки уютни заведения точно на морския бряг, барове и дискотеки, механи в национален стил, както и места, предлагащи китайска и индийска кухня.

Дюни

Уютният ваканционен комплекс Дюни се намира на 40 км южно от град Бургас в красив залив на Черно море. Можете да навлезете десетки метри навътре в морето и все още ще докосвате морското дъно. Наклонът на брега е лек и полегат, а водата е чиста и топла. Архитектурата на Дюни е първата ù атрактивна черта. Квартирите в комплекса включват само апартаменти (общо 2000 легла), разделени в три зони – Зеленика, Марина и Пеликан и съчетават удобството на съвременния живот с аурата на старата българска възрожденска архитектура. Дюни разполага с отлични спортни съоръжения и опитни треньори, които ще задоволят очакванията на всеки почитател на водните спортове.

Свети Константин и Елена

Живописният курорт Св. Константин е един от най-старите на брега на Черно море. Разположен сред старинен парк с кипариси, лилии и смокинови дървета, тихи заливи, пясъчни плажове и лечебни минерални извори, курортът предлага комфортни хотели, вили и ваканционни къщи, екскурзии, спорт и забавления за всяка възраст, а в модерните и уютни ресторанти се сервира национална и европейска кухня. Курортът, кръстен на местния манастир е рай за любителите на риболова и гмуркането. Климатът е средиземноморски с висока концентрация на леки отрицателни йони.

Златни Пясъци

Златни пясъци е най-големият курорт на северното крайбрежие на Черно море. Той се намира на 18 км североизточно от Варна в подножието на хълмове, покрити с девствени гори, спускащи се към най-привлекателната атракция на курорта – неговата четирикилометрова мека, бледо златиста плажна ивица. Летните температури на морската вода са само няколко градуса под температурата на въздуха – около 27 градуса, а това ведно с все по-нарастващия брой на модерни хотели и ресторанти превръща Златни пясъци в една от най-предпочитаните дестинации по Черноморието. Курортът предлага богато разнообразие от барове, дискотеки, казино, външни басейни, някои от които минерални както и много спортни съоръжения и възможности за практикуване на гмуркане, водни ски и др. водни спортове.

Слънчев Бряг

Слънчев бряг е най-големият морски курорт на българската Ривиера. Намира се само на няколко мили северозападно от град Несебър. Тук всеки ще открие своето място – било то на самия бряг на морето или в тихата зеленина на закътани сред овощни градини и лозя вили, било то в сенчест къмпинг – според вкуса и бюджета. Часовете на слънчево греене са 11 на ден, което прави около 1700 за периода от май до септември. Условията за практикуване на водни спортове са отлични. Стотиците ресторанти, таверни и места за развлечение са отворени до сутринта, за да задоволят всеки вкус и предпочитания.

Созопол

Град Созопол, първоначално наречен Аполония е най-старият град на българското Черноморие. Основан е от Милет през 610 г. пр. Хр. Заобиколен от три страни от море и наподобяващ купчина камъни върху малко парче земя, Созопол съчетава природна красота и антична романтика. Архитектурата в Созопол е изключително живописна и задушевна. Можете да се насладите на гостоприемство в магазини и таверни, закътани из малките улички, наподобяващи тунели заради стърчащите еркери. Тази характерна за Созопол градска архитектура му придава уникален чар. Ежегодно, в първите дни на септември, Созопол е домакин на фестивала на изкуствата „Аполония”. Богатият на находки местен археологически музей съхранява известен брой артефакти от великолепното наследство на Аполония, а останалите такива се съхраняват в „Лувъра” и музея „Пергамон” в Берлин.

Несебър

Разположен на скалист полуостров на брега на Черно море и на повече от 3000 години – старият град на Несебър първоначално е бил тракийско селище (Месембрия). В началото на 6-ти век преди новата ера, градът се превръща в гръцка колония. Останките на града, които датират предимно от елинския период включват акропол, храм на Аполон, агора и стена от тракийски укрепления. Сред другите забележителности се открояват базиликата Стара Митрополия и крепостта, датираща от Средновековието, когато това е бил един от най-важните византийски градове на западния бряг на Черно море. Дървените къщи, построени през 19 век са типични за архитектурата по Черноморското крайбрежие по това време.

Балчик

Град Балчик съществува от 2600 години, а по-рано е известен като гръко-византийската крепост Дионисополис. Той е малък, но много красив и романтичен български град, разположен на брега на Черно море. Привлекателен е за туристите с древната си атмосфера, съхранена през вековете. Интерес представлява квартал Татар с калдаръмени улици и къщи, направени от камък и кирпич. Гордостта на Балчик е Старият дворец - построен през 1924-1931 по искане на румънската кралица Мария, а авторите на проекта са италиански архитекти.