ТУРИЗЪМ В БЪЛГАРИЯ

Туризъм в България » Справочник, Природа, Климат, Култура, История, Икономика, Фестивали, Съкровища
Fri Hi: 
Low: 

София
Temperature5°C
Sat Hi: 
Low: 

С брат ми резервирахме 2 велосипеда BMW за пътуване в Португалия. Екипът на Motoroads отговори на всичките ми въпроси, преди да тръгнем от вкъщи. На летището се срещнахме с асистент (благодарение на Марио), взехме велосипедите и започнахме пътуването. Моторите са били в най-добри условия. Връщането на велосипедите беше просто и лесно. Ще се радваме на следващото ни пътуване с Motoroads. Рудолф2024-17-03

Туризъм в България » Справочник, Природа, Климат, Култура, История, Икономика, Фестивали, Съкровища

Открийте България – Спящата красавица на Балканите!

България е кътче от рая, съчетаващо в себе си забележителната красота на лазурното, топло тюркоазено море и величествените заснежени планински върхове.

Родината на най-древната цивилизация в Европа и най-старото злато в света - България, ще Ви очарова с богатство от цветове през всичките си четири сезона, със златните си плажовете с фин морски пясък, с натежалите класове на житните ниви, с пурпурния цвят на българските рози и вино.

Целогодишно благоприятният за туризъм климат на България ще изненада приятно всеки дошъл за първи път в страната пътешественик с разнообразието на красивия си релеф и страхотни природни забележителности, с вкусната си кухня и гостоприемни хора, със запазените традиции, фолклор и тринадесетвековното си историческо наследство.

РодопиБългария предлага разнообразие от възможности за почивка и активни ваканции на открито за всяка възраст и всеки вкус. На изключително достъпна цена може да се насладите на културни обиколки, турове до многобройните български манастири, Черноморски почивки, посещения на исторически забележителности и на архитектурни резервати, на природни феномени и защитени паркове, на еко туризъм, конгресен туризъм, на пълноценен отдих и рехабилитация.

Известните по света български планински курорти Боровец, Пампорово и Банско предлагат чудесни ски съоръжения с различна трудност, както и луксозни хотели и хижи за активна почивка и зимен туризъм.

Релефът на България е изключително разнообразен - на площ от 111 000 кв. км между 0 и 2,925 м надморска височина се наблюдава разнообразие от обширни долини и низини, хълмове и планини, изключително красиви скални феномени, ледникови, абразивни, ерозирали и карстови образувания, в това число и 4300 пещери. Това позволява на любителите на планината да се насладят не само на туризма, но и на скално катерене и пещернячество.

Черно мореЧерно морe предлага разнообразни възможности за климатично и балнеолечение, яхтинг, сърфинг, водни ски, подводен риболов, гмуркане и други водни спортове. Призът „Син Флаг” за 1999 бе присъден на Русалка, Албена, Златни пясъци, Ривиера, Слънчев ден, Елените, Несебър, Слънчев бряг, Поморие, Дюни и на Международния младежки център в Приморско.

Развитата пътна мрежа съчетава крайбрежни и еко маршрути и дава възможност за фото ваканции, наблюдение на птици и разглеждане на забележителности.

Много български селища пазят традиционния си облик и истински български дух. Добре дошъл тук е всеки, пожелал да опознае българските традиции и вкусната местна кухня.

Автентичната атмосфера на българското село може да се усети в Копривщица, Боженци, Арбанаси, Елена, с. Рибарица, с. Ковачевица, Бяла Черква, Жеравна, Котел, с. Вонеща вода (в близост до Велико Търново), Буйновци, Мийковци (в района на Елена) в Стара планина; с. Батово, с. Соколово, Стражица, с. Топола, с. Българево, Камен бряг, Тюленово, Кардам, Приселци, Красен и други в североизточна България.

Разнообразният релеф, богатството на различни скални образувания, биологичното разнообразие и екологично чистите райони осигуряват значителен потенциал за развитие на еко туризма.

Rila mountainСъществува изградена мрежа от три национални и девет природни паркове, множество резервати и природни забележителности, както и маркирани планински пътеки с обща дължина от 37 000 километра. Два природни резервата - Биосферният резерват „Сребърна” и Националният парк Пирин са включени в Списъка на световното културно и историческо наследство на ЮНЕСКО.

Балнеоложкият туризъм е един от основните български туристически продукти благодарение на изобилието от 600 минерални извора, благоприятстващи лечението на различни заболявания. Изградени са значителен брой балнеоложки хотели с модерно оборудване и квалифицирани терапевти.

Културният туризъм представя богатото наследство на страната и най-съвременните постижения на българската култура. Възможностите за посещения на ценни паметници, датиращи от различни исторически епохи, са от интерес за туристите. Праисторически находки, тракийски гробници, артефакти от гръцката епоха, римски укрепления, древни паметници от времето на Първата и Втората българска държава, архитектурни забележителности от периода на Възраждането са оформили облика на градове и села - Пловдив, Велико Търново, Арбанаси, Боженци, Жеравна, Трявна, Ковачевица, Лещен, Широка лъка, Долен и др.

Бачковски манастирЗа религиозния туризъм интерес представляват 160-те православни манастира, разположени сред красива природа. Двадесет от тях предлагат и туристическо настаняване. Сред най-често посещаваните манастири са Рилски манастир, Роженски манастир, Земенски манастир, Бачковски манастир, Троянски манастир, Аладжа манастир, Преображенски манастир.

Гостите на България могат да се запознаят с част от древния поминък в българските земи - производство на вино, на розово масло или да участват в курс по традиционен български занаят - бродерия, плетене, дърворезба и керамика. Запознаване с традиционни занаяти и кратки демонстрации се предлагат в Етъра - открития етнографски музей в района на Габрово, Кулата музей в Казанлък, в стария град на Пловдив и Банско.

Пътуващите из България любители на изкуството ще открият богат културен календар и възможност да присъстват на престижните международни кино-, оперни и балетни фестивали.

Над 30 000 исторически паметници, 36 културни резервата, 160 манастира, 330 музея и галерии са предпоставка за развитие на културния туризъм в България.

Туристите в България имат възможността да се насладят на магията и очарованието на българския фолклор. Всички ценители и почитатели на древните ни певчески традиции са поканени да участват в най-големите събития от този тип: Националния фолклорен събор в Копривщица, който се провежда на всеки пет години и Националния събор „Рожен пее”, който се провежда всяка четвърта година.