ИСТОРИЯ » България

История на България » Повече от 1300 години Българска държава
Sat Hi: 
Low: 
18°
14°
София
Temperature23°C
Sun Hi: 
Low: 
19°
14°
Наех безупречно BMW 1250 GS за 9 дни от Team Motorcycle Rental Europe в Малага. Гумите (Metzler Karoo) бяха почти нови и по този начин много подходящи за по-дългото ми турне (3300 км). И предаването, и връщането бяха безупречни и много приятелски настроени. Този хазяин го препоръчвам с удоволствие. Бъркхард2023-03-06

История на България » Повече от 1300 години Българска държава

Българските земи са били на кръстопът от хилядолетия. Те са били населени още в дълбока древност и носят спомена за много антични цивилизации.

Българската държава има 1300-годишна история и според статистиката се нарежда на трето място (след Гърция и Италия) по броя на археологическите си паметници.
Най-ранните обитатели на сегашните български земи са били Траките. Старогръцкият историк Херодот описва траките като второто по големина племе в древния свят след индийците.
Най-известните представители на траките са били Спартак и Орфей. Спартак е роден на територията на днешния град Сандански (Югозападна България) и като юноша е бил продаден в робство в древен Рим. По-късно той се превръща в легендарния гладиатор, повел най-голямото въстание на робите в античността.
 2400-year-old golden mask of a Thracian king Орфей е известен с невероятния си талант на музикант и певец. Роден е близо до днешното село Гела в Родопите малко преди Троянската война. Легендата разказва, че Орфей е най-великият певец на всички времена и е усмирявал дори дивите животни с музиката си. Той е един от участниците в похода на аргонавтите заедно с Язон и Херакъл.
Българите са фундаменталният етнически компонент в структурата на средновековната българска държава. Те идват от Централна Азия, от района на планината Памир. Като високо развита цивилизация, те са доминирали в културен аспект териториите на Централна Азия дълго време. В средата на 7 век хан Аспарух обединява древния тракийски народ и славянските племена и основава могъщата българска държава точно на кръстопътя между Азия и Африка.

Ето някои акценти от богатото българско наследство:

1. България е основана през 681 г. и има 1 322-годишна история.
2. България е създала и развила култура в две азбуки - кирилица (9-ти век) и глаголицата (862) благодарение труда на Светите братя Кирил и Методий (кирилицата е в основата на повечето езици, говорими в Източна Европа днес).
3. България е един от първите славянски народи, приели християнството.
4. България някога е била една от трите най-големите империи в Европа сред Франкската и Византийската (тя се е простирала на три морета - Средиземно, Черно и Бяло море).
5. България запазва своята етническа идентичност, религия, култура и след 200 години византийско и 500 години турско робство!
6. България в новата си история никога не е губила битка и никога нейният флаг не е бил залавян от вражеска армия.
7. България в съвременната си история е спасила живота на 50 000-хилядната си еврейска популация въпреки злополучния и необмислен съюз с нацистка Германия!
8. Българската народна песен "Излел е Дельо хайдутин" е изпратена в открития космос като послание към евентуален чужд разум на борда на американската совалка Вояджър като част от колекция с най-добрите културни артефакти на нашата цивилизация!
9. България е родила множество учени, хора на изкуството и спортисти (сред които е и Джон Атанасов - изобретателят на компютъра).

Пещера МагуратаПещера Магурата съдържа праисторически рисунки, представящи ловни сцени и танци, анимизъм, тотемни, пантеистични и култови фигури, формирани през Ледниковата епоха.

По южното Черноморие са намерени следи от неолитни и палеолитни култури. Повечето от находките показват високо майсторство в използваните материали като порцелан, камък, дърво, бронз и желязо.

Най-старото злато в света, датиращо от 8000 години назад е с тракийски произход.

Рогозенското съкровище, открито през зимата на 1985-1986 в Северозападна България, е най-големата самостоятелна колекция от древни съкровища, намирани някога в югоизточна Европа. 165-те сребърни съда в съкровището, тежко близо 20 кг, са открити в две групи от по 100 и 65 съда, поставени на пет метра една от друга само на 0,4 метра дълбочина. Богатото съкровище, трупано в продължение на почти 150 години – от средата на пети до последната четвърт на 4 в. пр. н. е., включва съдини със специфична техника от Анадола, Източна Гърция, Южна и Северозападна Тракия.

Панагюрското съкровище – група работници, копаещи глина за тухли в района на град Панагюрище в полите на Средна гора, централна България, се натъква на очевидно важно съкровище. След изравянето му се установява, че се състои от една фиала и осем ритона, един от които оформен като амфора, а останалите като глави на жени и животни. Датирана към края на четвърти и началото на трети век пр.н.е., находката е сензационна не само заради теглото си в злато - над 6 кг, но също така и заради оригиналността на нейните форми и орнаменти.Панагюрското златно съкровище

Казанлъшката гробница в Южна България е известна с красивите си стенописи от началото на 3 век пр.н.е. и е един от най-уникалните шедьоври на ранното елинистическо изобразително изкуство. Въпреки малката повърхност, съдържаща декоративни фризове, неизвестният художник е създал изключително произведение на изкуството. Казанлъшката гробница е построена по време на царуването на цар Севт III лично за него или за близките му роднини сред аристокрацията.

Шипченска гробница - включва седем гробници, открити наскоро в южното подножието на Стара планина. Те се състоят от развити фасади, коренно различни една от друга. Не е изненадващо, че повечето от тези гробници са били ограбени в древни времена като само една е останала недокосната от иманяри.

Карановска могила - изключителни и уникални останки от глинени и други домакински съдове, датиращи от късния палеолит и ранния неолит са намерени близо до град Нова Загора. Поради това Карановската могила е наречена "Ноев ковчег на европейската цивилизация".

Казанлъшка гробницаМогиланска могила – през 1965-1966 при разкопки в центъра на град Враца са открити три каменни гробници на знатни тракийски вождове. В основното помещение са намерени скелетите на възрастен и млад мъж, две сребърни стомни, четири изписани фиали, бронзови гръцки съдове, оръжия, включително дървен колчан (gorythos) с множество бронзови върхове на стрели, железни върхове на копия, бронзова халкидийска каска и позлатен сребърен наколенник (knemis). По-младият мъж, убит от стрела с метален накрайник, е бил с елегантен златен венец на главата, златни обеци, златни копчета, медальони и апликации с форма на розетка. В третата врачанска гробница, частично ограбена в древността, са намерени скелети на мъж и жена със златни и сребърни канички, златни бижута, оброчни глинени предмети, колчан със стрели и железни върхове на копия. Златната кана изобразява две колесници с по четири галопиращи коня и един мъж в ризница. Гробниците във Враца се датират около 375-340 г. пр. Хр. въз основа на намерените в тях глинени съдове.Тракийска гробница Свещари