Стара Планина турове

Стара Планина - турове, пътувания, екскурзии, приключения
  Простираща се по цялата дължина на България – от границата със Сърбия до Черно море, Стара планина е величествена планина, известна сред българите като Балкан. Дългата 550 м гранитна планина е символ на България – люлка на държавата и място, където българските традиции и култура са се запазили по време на османското владичество. Тя е още климатична граница между северна и южна България с повече валежи от сняг по нейните северни склонове, отколкото по южните. Средните температури на връх Ботев – най-високия връх (2376 м), са -8.9 C през януари и 7.6 C през юли. 29-те върхове над 2000 м, някои от които са с подчертан алпийски релеф, представляват голям интерес за туристите и планинарите. Множеството алпийски образования в западната част на планината – пещери, скали и ждрела, привличат пък екстремните катерачи и алпинисти. Централен Балкан е най-високата част на Стара планина с най-голям брой туристически хижи и високопланински заслони. Тук има стотици планински маршрути, повечето от които водят до важни исторически и културни забележителности. Най-голямата забележителност е националният парк „Централен Балкан“ с 10 биосферни резервата под защитата на ЮНЕСКО. Паркът е разположен между Долината на розите и Дунавската равнина в централните високи части на Стара планина. Неговите заоблени била и високи върхове се редуват с дълбоки каньони, вертикални скали и пещери. Централен Балкан е дом на най-големия брой високопланински водопади, сред които е и най-високият в България – Райското пръскало и на най-дълбоката пропастна пещера в страната. Скалните образувания и отвесни каменни масиви, пещерите и вековните горски масиви са населявани от прилепи, птици и изключително многообразие от диви животни и редки и застрашени растения, които се срещат само тук.

Стара Планина ТУРОВЕ

 • Замъка Дракула през Трансфагарашан
  ВРЕМЕ: 7 ДНИ
  ВАРИАНТИ: БЕЗ ВОДАЧ, С ВОДАЧ
  РЕГИОН: Средна Гора, Стара Планина, Дунавската равнина, Река Дунав, Сибиу, Румъния
  ТРУДНОСТ: СРЕДНО

  Това мотоциклетно пътешествие има за цел да ви отведе през най-добрите планински пътища в България и Румъния - проходите Петрохан и Шипка, от чийто 1190-метров връх се откриват великолепни гледки, а Шипченския Паметник на свободата ще ви запознае с една от най-важните победи в българската история, Трансфагарашан и Трансалпина - най-високият път в Румъния, разположен в Парънг планина ще ви впечатли с изключителните си панорами. Трансфагарашан е един от най-известните пътища в света, достигащ до 2000 м надморска височина и пресичащ Карпатите в Румъния. Ще се насладите на 90-те километра от завои и извивки, които преминават от север на юг между най-високите върхове на южните Карпати. Ще посетим известните скални образувания Белоградчишки скали - уникален природен феномен в северозападна България, световноизвестния замък на Дракула в Бран, красивия град Сибиу, интригуващия монумент Бузлуджа и старата столица на България - Велико Търново с крепостта Царевец от Второто Българско царство.

 • Българските планини мото тур
  ВРЕМЕ: 7 ДНИ
  ВАРИАНТИ: БЕЗ ВОДАЧ, С ВОДАЧ
  РЕГИОН: Рила, Средна Гора, Стара Планина, Родопите, Витоша
  ТРУДНОСТ: СРЕДНО

  Тур Hай-красивите Български Планини се простира в четири планини - Стара планина, Рила, Пирин и Родопите. Насладете се на панорамите на България, наречена от Ню Йорк Таймс, Спящата красавица на Балканите. Всички маршрути са специално подбрани, за да видите най-доброто от българската природа - живописни речни ждрела, тучни зелени ливади, красиви езера, праисторически пещери, скрити селца и секващи дъха водопади.